4. marraskuuta 2012

Rakkaiden muistolle

Tänään kävimme täällä Pietarsaaren hautausmaalla Pyhäinpäivän merkeissä, kuten moni muukin. Lukuisat palavat kynttilät loivat todella kauniin näkymän ja tunnelman muutoin pimeässä ja sumussa. Hautuumaat ovat niin rauhallisia ja levollisia paikkoja, pitäisi käydä useammin.


Kuvassa etummaisina näkyvät kynttilät sytytin famulleni, serkuilleni, ystävälleni, molemmille veljilleni sekä edellisen kotini naapurille.


Todella ihana juttu, että täällä hautausmaalla on tämmöinen muualle haudattujen läheisten muistomerkki, jonne voi tulla muistelemaan ja sytyttämään kynttilän, jos ei pääse syystä tai toisesta sinne, minen läheinen on haudattu.8 kommenttia:

 1. Meillä on samanlainen paikka hautausmaalla. Se on minustakin tärkeää, kun esim. toisten isovanhempien haudalle matkaa tulee 800 km. Kesällä käyn siellä muutenkin, mutta näin talvella en. Heille vien kynttilät muistopaikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuommoiset ns. kollektiiviset haudat eli muistomerkit on todella kätevä keksintö. En olekaan aiemmin ajatellut sellaisia edes olevan, mutta ehkä meillä Helsingissäkin on semmoisia... en vain ole niistä tiennyt :)

   Poista
 2. tuolla hautuumaalla lepää minunkin mummuni. Mutta 10 vuotta olen ollut poissa kotikaupungistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuommoisissa tilanteissa tällaiset muistomerkit ovat todellakin hyviä juttuja. :)

   Poista
 3. Helsingissä Malmin hautausmaalla on kaksikin paikkaa, jonne voi viedä kynttilän muualle haudattujen muistoksi.
  http://www.helsinginseurakunnat.fi/hautausmaat/malmi/hautojensijaintipaikat.html

  Vantaalla Vanhan Porvoontien varrella sijaitsevalla Honkanummen hautausmaalla, joka on Helsingin seurakuntayhtymän omistama, on Menneiden sukupolvien muistomerkki muualle haudattujen muistoksi.
  http://www.helsinginseurakunnat.fi/hautausmaat/honkanummi_0/muistomerkitjamuistelualueet.html

  Vantaalla Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla on myös muistokivi muualle haudattujen muistoksi. Tuolla Helsingin pitäjän kirkonkylän alueella kannattaa käydä ihan vaikka harrastamassa "kotipaikkaturismia" jos yhtään historia kiinnostaa :)
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Vantaan_Pyh%C3%A4n_Laurin_kirkko
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Helsingin_pit%C3%A4j%C3%A4n_kirkonkyl%C3%A4

  Mun isävainaallani ei ole hautapaikkaa laisinkaan, joten olen hänen muistokseen vienyt hautausmaiden muistokiville kynttilöitä ja kukkiakin sekä täällä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa.

  VastaaPoista
 4. Todella lämmin kiitos näistä tiedoista. <3 Famuni on haudattu Honkanummelle ja veljeni, serkkuni ja tätini ovat Malmilla. Yhteydet molempiin ovat ihan hyvät, mutta seutulippu maksaa niin hurjasti että ainakaan Honkikselle menemistä tulee harvoin edes harkittua. Nyt jos Malmilla käy, voi famulle (ja toki fafalle) sytyttää kynttilän myös siellä. Tulevaisuudessa tosin haudoilla käynti tulee lisääntymään, niin Malmilla kuin Honkanummellakin käynnit.

  Helsingin pitäjän kirkon alue on kyllä äärimmäisen kaunista aluetta, on kuin pienessä kylässä kävisi kun siellä liikkuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vantaa-Seura järkkää vuosittain opastettuja kävelykierroksia Helsingin pitäjän kirkonkylässä. Yleensä ne järkätään keväällä tai kesällä. Jos kiinnostaa, kannattaa pitää silmät auki kevään korvilla. Minä olen kahdesti tuollaisella kulttuurikävelyllä käynyt ja voin kyllä suositella :)

   Uskoisin muuten, että muillakin hautausmailla olisi mahdollisesti muistokiviä muualle haudattujen muistoksi. Netistä löytänee lisätietoja sellaisista hautausmaista, jotka on lähempänä omaa kotia. Mä laitoin tuohon niitä itselle lähinnä olevia, joista muuten Honkanummi on kaikkein lähin, asun kävelymatkan päässä sieltä ;)

   Poista
  2. Opastettu kierros kuulostaa mielenkiintoiselta. :) Kiva, että tiedät kaikkea tällaista hyödyllistä!

   Poista

Blogini on muuttanut!

Uusi osoitteeni on http://whiteandfresh.casablogit.fi

Tervetuloa seuraamaan ja kommentoimaan! <3

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...