12. maaliskuuta 2012

Blogimainonnasta

Sen lyhyen ajan, kun olen blogannut on tapetilla ollut usein (lue: jatkuvasti) mainonta blogeissa. Lukijat pääosin pitävät siitä, että bloggaaja esittelee tuotteita oman kodin sisustuksessa, käyttämässään kosmetiikassa ja missä vain. Saahan sitä aivan järisyttävän hyviä vinkkejä aina välillä. :) Samalla, kun mainonnasta pidetään sitä myös inhotaan. Lukijoilla tuntuu olevan viha-rakkaussuhde mainontaan. Aika ajoin tämä aihe nousee esille, useimmiten silloin, kun bloggaajan postauksissa esiintyy mainospiikkejä.

Milloin mainonta on moraalin mukaista ja milloin se on ns. tuomittavaa? Herkemmin mainonnan ajatellaan olevan moraalitonta, kun tiedetään bloggaajan hyötyvän siitä jotenkin. Tässä olen itse sitä mieltä, että yhtään sen enempää kuin lehdet, televisio ja muut mediat ei bloggaajankaan tarvitse mainostaa ilmaiseksi. Työ korvausta vastaan, palvelus palveluksesta on mielestäni hyvä kombinaatio. Ja taas herää kysymys: onko oikein, että blogin kirjoittamisen halusta perustanut tavallinen tallaaja hyötyy rahallisesti tai materiaalisesti kirjoittaessaan (lue: mainostaessaan) erilaisista hyödykkeistä? Vastaukseni eli oma vilpitön mielipiteeni on, että kyllä on oikein. Tärkeää on kuitenkin edelleen se vilpittömyys siellä taustalla. On oikein, että bloggaaja mainostaa, jos a) saa elantonsa tai osan elannosta blogia kirjoittamalla tai b) mainostaa, koska katsoo sen omille arvoilleen ja mielenkiinnon kohteilleen sopivaksi. Ja mitä tämä nyt tarkoittaa sitten? Kaikki ymmärtävät tuon elannon ansaitsemisen, mutta mitä tarkoittaa mainostaminen, kun se on vilpitöntä ja moraalisesti oikein?

Kyseenalaistan mainostamisen blogeissa taatusti, jos huomaan esimerkiksi sisustusbloggaajan mainostavan laihdutustuotteita. Jos kosmetiikkablogin pitäjä mainostaa tuulilasinpesunesteitä. Ymmärrätte varmastikin pointtini? :) Eli kun mainostaminen sivuaa täysin blogin aihepiirejä, on hieman kummallista.

Minä mainostan. Sen tietävät blogini lukijat. Blogini on sisustuspainotteinen lifestyle-blogi ja aihealueet ovat pääosin sisustuksen lisäksi kosmetiikka, vaatteet, kirjat, lehdet ja muut asiat, jotka ovat osa arkeani ja elämääni. Blogini sivupalkista löytyy TradeDoublerin kanssa yhteistyössä mainosbannereita. Löytyy sisustusliikkeitä, tavarataloa, hyvinvointiin liittyvää firmaa, kustannusyhtiöitä (kirjat, lehdet) sekä kosmetiikkafirmaa. Mainoksia on ehkä aika monta, mutta kaikkien mainostajien tuotteiden takana pystyn suurimmaksi osaksi seisomaan. Lisäksi mainostan pesu- ja puhdistusaineita ja makuuhuoneen tekstiilejä. Molemmat edellämainitut kohteet ovat myös kiinnostukseni kohteita sekä sopivat blogini aihepiireihin. Vaikka ihan kivoja ovatkin, en esimerkiksi mainosta ja arvo blogissani emalisia numerokylttejä. Kylteissä ei varmasti ole mitään vikaa, mutta ne eivät vain sovi profiiliini. Monille ne voivat olla tarpeellisia, mutta ei minulle. Asun vuokrakaksiossa eikä minulla ole minkäänlaista tarvetta kylteille, ei edes sisustuksellisesti. Näin ollen katson, että kylttien mainostaminen ja niiden arvonta ei ole minun blogini juttu.

Blogissani on mainontaa aika paljon, moni on sitä mieltä, että blogissani on kivojen juttujen mainontaa ja oikeasti se ajoittain jopa ahdistaa minua. Tuntuu välillä pahalta, että blogini mielletään vahvasti blogiksi jossa mainostetaan. Mutta, toistaiseksi mainonta sopii moraalini rajojen sisäpuolelle. Jos lähden lipsumaan väärään suuntaan, niin teen asialle jotain. Olen tarkka siitä, mitä mainoksia blogini sisältää. Suurimmaksi osaksi kuitenkin mainonta on blogissani sitä ns. ilmaista mainontaa. Löydän jostain liikkeestä ihania pussilakanoita ja teen siitä postauksen. Mainostan siis kyseistä firmaa - ne pussilakanat vaan ovat niiiiin ihania - mutten saa siitä mitään. PAITSI: hyvän mielen, kun saan purettua hieman omaa innostustani postaukseen sekä vinkattua lukijoilleni niistä pussareista.

Kuten näkyy, mainonta blogeissa on aika hankala asia. Monesti se ärsyttää, monesti siitä pidetään. Moraalin ja moraalittomuuden raja on häilyvä. Vain bloggaaja itse tietää, onko oma mainonta vilpitöntä vaiko eikö. On toki bloggaajia jotka mainostavat niin paljon, että toiminta on jo kirvoittanut monet lukijat aiheesta kiistelemään. Vaikka lukijoita tämä ärsyttäisikin, niin silti mainonnan aisoissa pitäminen ja moraalikysymykset on ainoastaan bloggaajan itsensä kontrolloitavissa. Jos mainostamiensa asioiden takana voi pää pystyssä seistä, niin mikä ettei. Ja jos mainostaminen käy pahasti lukijan hermoon, niin aina voi lopettaa blogin lukemisen tai ainakin pitää hengähdystaukoa. Sekä blogin kirjoittaminen että blogien lukeminen on meille varmasti kaikille ensisijaisesti iloinen ja rentouttava harrastus. Jos harrastus alkaa ns. syömään miestä, niin eihän sitten kellään ole enää kivaa?! Itse pidin kerran tauon erään blogin lukemisesta, kun hermostuin mainontaan ja tauon jälkeen oli taas hyvä fiilis palata lukemaan blogia. :) Pidetään mielessämme, että vain me itse voimme vaikuttaa tekemisiimme. Muistetaan välillä katsoa sinne peiliin ja kysyä itseltämme, että onko tämä nyt hyvä juttu. :)

En tiedä, ottiko tästä nyt selvää vai ei. Halusin kuitenkin tuoda tämän asian esille ja annoin "kynän sauhuta". Näitä mielipiteitä jakavista aiheista on aina hieman jännä postata, sillä koskaan ei tiedä saako negatiivisen palauteryöpyn vai onko palaute positiivista. Niin montaa mieltä voi asioista olla ja tässä aiheessa niitä asianhaaroja on enempi kuin laki sallii. :)

Iloista maanantaita kaikille! :)


P.S. Tähän aiheeseen minut inspiroi Auroran henkarit -blogin postaus, jonka voi käydä lukemassa TÄÄLTÄ.

13 kommenttia:

 1. Minä mainostan, ja teen sen hyvällä omallatunnolla!
  Ja teen ihan kuules kerran viikossa oman postauksenkin vain mainostaakseni omasta mielestä kivoja yrityksiä, mistä minä tykkään... :)

  Enkä tosissaan häpeä sitä. Piilomainonnasta en pidä, mutta toisaalta kun miettii, niin melkein joka asiahan on mainostamista, jollain tavalla. :)

  Ja jos joskus olen jättänyt mainitsematta, että mistä olen jonkun tuotteen ostanut, niin viimeistään saan kommenttiboxiin vastailla ostopaikkaa. Ja onhan sekin sitten mainostamista. ;)

  Anna mennä vaan, ei se ole keneltäkään muulta pois, jos sun (tai mun) blogissa hieman bannerit vilkkuu ja silleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tuolta osin mainostan hyvällä omallatunnolla. :) Niin kauan kuin itselleen (ja lukijoilleen halutessaan) on tehnyt selväksi mainostamisen syyt ja seuraukset, niin antaa palaa vaan! Sitten on aika pohtia asiaa uudelleen, jos homma alkaa muuttua tavalla tai toiselle ristiriitaiseksi.

   Poista
 2. Mainostaminen ei ole mielestäni ongelma, kun jutusta käy selkeästi ilmi, että se on mainos.

  Mieluiten luen omia höpinöitäsi, koska ne ovat ihan parhaita!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt mä en ihan tajunnut, mitä tarkoitat mun omilla höpinöillä? :D

   Poista
 3. Erinomainen kirjoitus ja täyttä asiaa! Itse olen kanssasi 100% samaa mieltä. :)

  Kiitos siis kirjoituksestasi, toivottavasti moni sen lukee ja ottaa myös kantaa omalla näkemyksellään. Itsekin mielenkiinnosta tahtoisin tietää mitä blogi-lukijat ajattelevat mainoksista, niin banneri kuin ilmaisvinkatuistakin postauksista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekin on tärkeää, mitä mun lukijat ajattelee mun mainostamisesta ja mainostamisesta yleiselläkin tasolla.

   Poista
 4. Kirjoitin omaankin blogiini sitten tästä aiheesta. On hyvä ruotia kaikki epäkohdat kertaheitolla omankin blogin puolella. *hih* =D

  Itse hyväksyn mainostamisen ja minusta siinä ole mitään moraalitonta, jos tahtoo muuttaa harrastuksensa rahaksi. Niinhän ne urheilijatkin tekee... ensin vain harrastellaan ja sitten ollaankin jo miljonäärejä maailmalla. =D

  Kiinnittäisin kuitenkin huomiota siihen miten mainostaa. Jos sisustusblogiin ilmestyy yhtäkkiä mainospostauksia autoista tai muusta täysin aiheen ohi menevistä tuotteista, on se epäuskottavaa. Satunnaiset tuollaiset postaukset ei jää mieleen, mutta on muutamia blogeja joissa tuo toistuu kuukausittain. Se vie hieman lukuintoa, koska tulee väkisinkin mieleen, että se tehdään rahan kuvat silmissä. Toki siinäkään ei ole mitään pahaa, mutta itseäni se välillä ärsyttää. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että pistit jutun kiertämään. :)

   Musta olisi kiva, jos voisin hieman tienata tällä rakkaalla harrastuksellani, jonka parissa muutoinkin vietän ison osan päivästäni nyt kun en ole aktiivisesti työelämässä mukana. Edessä on joka tapauksessa "uran vaihto", joten kaikenlaisia eri vaihtoehtoja tulee mietittyä silloin tällöin. Tavoitteeni ei siis suoralta käsin ole päästä rahoiksi tämän blogin kautta, mutta jos mahdollisuus tulisi vastaan, toki sitä harkitsisin samoin kuin muitakin eteeni tulevia työmahdollisuuksia. Meillä suvussa isän puolella on kirjoittaminen aika kova juttu; on mielipidekirjoitusten aktiivista kirjoittelijaa, kirjailijaa, opettajaa jne. ;)

   Meninkö jo ohi aiheen? :D Anyway, tykkään blogin kirjoittelusta ja kirjoittaisin varmasti ilman noita sivupalkin bannereitakin ja yhteistyöprojekteja. Mä olen aina tykännyt kirjoittamisesta ja lukemistakin. <3

   Poista
  2. Sulla onkin kirjoittamisen lahja ja ilman muuta se olisi sinulle hyvä työvaihtoehtokin. ;)

   Ja ilmaiseksi ei todellakaan kannattaisi mainostaa, tämän asian Aurora osasi kiteyttää mitä parhaiten sanoiksi. :)

   Poista
  3. Hihih, nyt vasta naurattaakin! Mä meinaan punastuin täällä itekseni kun sanoit tuosta kirjoittamisen lahjasta. Oonko vähän pöljä :D

   Mut joo, mun mielestä Aurora kirjoitti kans tosi hyvin. Pikkujuttuja voi mainostella, mikäs siinä jos siitä älyttömän hyvän olon saa itelleen kun auttaa muita, mutta pääosin tietenkin kannattaa ottaa palkka työstään. Nimenomaan varsinkin, jos mainostamisen eteen on tehnyt työtä. :)

   Poista
 5. Musta on ihan ok mainostaa sellaisia tuotteita/firmoja, joista muutenkin kirjoittaisi tai joista bloggari itse pitää tai arvostaa (mikä ei aina välttämättä näy kontekstissa niin suoraan).

  Sellainen liian tyrkyttävä mainonta ärsyttää eli esim. jos koko postaus on puhdas mainos ja niitä tulee useita viikossa. Mainostan kyllä itsekin, mutten halua tehdä sitä liian aggressiivisesti tai usein. Sivupalkin mainokset on musta jees, koska ne ei hyppää silmille samalla tavalla kuin postauksissa olevat...ja ne nyt vaan hengailee siellä sivulla...eivät varmaan ole yhtä tehokkaita, mutta ehkä kuitenkin 'lukijaystävällisempiä'. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samoilla linjoilla siis mennään. :) Kiitos mielipiteestäsi!

   Poista

Blogini on muuttanut!

Uusi osoitteeni on http://whiteandfresh.casablogit.fi

Tervetuloa seuraamaan ja kommentoimaan! <3

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...