3. helmikuuta 2012

Eero Aarnion valaisimet


Muotoilija Eero Aarnio kertoo valaisimistaan, miten niihin on syntynyt idea. Aarniolla itsellään on kotona jopa 27 erilaista valonlähdettä. Ja kaikki tietenkin omaa käsialaa. :)

Yksi omistakin suosikeistani on Nukkumatti. (<-- sopiiko se aikuiselle? ;)) Kuten arvata saattaa, se on ensisijaisesti syntynyt lapsille tarkoitettuna yölamppuna. Parhaiten valaisin sopii tietenkin pöytälampuksi makuuhuoneeseen, mutta miksei sitä voisi sijoittaa esimerkiksi olohuoneeseenkin?


Nukkumatti on tällä hetkellä Kodin Ykkösessä plussatarjouksessa 199,90 euroa (norm. 249,90). Tarjous on voimassa 29.2.2012 asti.

Swan-valaisin syntyi, kun Aarnio halusi modernisoida perinteisen pöytälampun. Syntyikin oikein hyvännäköinen valaisin, joka sopii moderniin kotiin. Voisin helposti kotiuttaa Swaninkin. Se sopisi kivasti tulevan Bestån päälle olohuoneeseen. Tosin olen kaavaillut siihen Tuplakuplaa. ;)

Swania muuten käytetään esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentän vip-tiloissa!

Myös Swan on Kodin Ykkösessä plussatarjouksessa, sekin 199,90 euroa (normaali hinta 249,90) ja tarjous on voimassa helmikuun loppuun.


Vaasi-valaisin syntyi vahingossa Aarnion rouvan ansiosta. Aarnio lähti kehittelemään ideaa toistensa sisään sujahtavista kukkavaaseista. Maljakothan vievät inhottavan paljon tilaa, jos niitä on useampia. Tosiaankin rouva Aarnio sattui kääntämään Vaasin toisin päin ja tästähän syntyi idea valaisimeksi. Vaasi sopii hyvin vaikkapa ruokapöydän yläpuolelle. "Niitä voi olla siinä vaikka kolme vieretysten", Aarnio opastaa.

Vaasin saa myös plussatarjouksella Kodin Ykkösestä. Hintaa normaalisti 129,90 euroa maksavalla valaisimella on 99,95 euroa. Tarjous on voimassa helmikuun loppuun asti.

Oma suosikkini eli Tuplakupla on myös itse suunnittelijan suosikki. Tuplakuplasta ei pitänyt alun perin tulla ollenkaan valaisin, vaan lasiveistos. Tämä suunnitelma ei kuitenkaan onnistunut, sillä Tuplakuplan muodot olivat liian haastavat tuotantoa ajatellen. Näin Tuplakuplasta tuli valaisin ja materiaaliksi valikoitui polyeteeni.

Polyeteenissä (joka siis on muovia) on miljoonia mikroskooppisen pieniä kuplia, jotka jakavat valon ideaalisella tavalla. "Tuplakupla sopii erinomaisesti lattialampuksi", Aarnio suosittelee. Mutta tämänhän me tiesimmekin, eikö? :) Minä sijoittaisin S-kokoisen Tuplakuplan varmaan tulevan Bestån päälle ja sitä isommat lattialle. Kotonani on todellakin Tuplakuplan kokoinen ja näköinen aukko. :D

Tuplakupla koossa M näyttää olevan Kodin Ykkösessä 399,90 euroa eikä tarjouksessa.

Aarnio itse on sitä mieltä, että vasta valaisimet tekevät kodista intiimin ja kolmiulotteisen. Minä kyllä uskon tuohon, erilaiset valaisimet luovat tunnelmaa ja erilaisia pehmeysasteita valoon ja sen jakautumiseen.

Onko teillä suosikkia Eero Aarnion valaisimissa? Onko teillä jotain jo kotona vai vielä ostoslistalla?
Vai onko joku toinen suunnittelija mielestänne vielä parempi kuin Aarnio?


Kuvat ja haastattelu: Mukavampi koti/Kodin Ykkönen


8 kommenttia:

 1. Pidän Aarnion valaisimista. On kuitenkin tullut viime päivinä ähky niitä kohtaan, sillä niitä näkee nyt joka paikassa, koska ovat puskeneet itsensä muotiin. Varsinkin Tuplakupla on alkanut ällöttää, vaikka ennen luulin pitäväni siitä ihan hirveän paljon. Suunnittelin sitä ensin lapsen huoneeseen, mutta koska valaisinta näkee jo liikaa joka paikassa päätin vaihtaa suunnitelmaa.

  Olin mielenmuutoksen jälkeen suunnitellut hiljattain lapsen huoneeseen tuon Nukkumatti-valaisimen yöpöydälle. Siitä varmaan tulee sitten mainintaa makuuhuonepostauksissa myöhemmin, kun on niiden sisustamisen aika. Myös se vähän inhottaa, että valaisimia on alettu tehdä muovista. Arvostaisin lasi- ja kivitavaraa materiaalina enemmän kuin muovia. Suunnittelu on siis näissä ok, mutta materiaali ei miellytä. Lapsen huoneessa tuo muovilamppu on omiaan, kun se ei mene pudotessaan yhtä helposti rikki kuin jokin arvokkaammasta materiaalista tehty.

  Vaasi on sen verran uusi juttu, ettei sitä vielä näy joka paikassa, joten sellaisen voisi harkita laittaa kaksi tai kolme rinnakkain esimerkiksi ruokapöydän yläpuolelle ruokailuhuoneeseen. En vain ole saanut selville, onko tuokin tehty muovista? En ole nähnyt kyseisiä lamppuja kuin kuvissa. Pitäisi käydä kaupassa katsomassa läheltä, miltä ne oikeasti näyttävät.

  Tosin olen mieltynyt kristallikruunuihin ja muihin sen tyyppisiin valaisimiin, joten nyt sitten näiden kahden tyylin välillä pitää miettiä, haluaako aitoja kristalleja vai muovia. Kristallikruunujahan meillä on jo ennestään, joten niille voisi ostaa jatkoa samaan tyyliin. Lastenhuoneeseen en ole laittamassa kristalleja, koska mielestäni ne ovat selkeästi aikuisten juttu.

  Minusta on makuasia, mihin huoneeseen niitä muovilamppuja laittaa. Jokaisen pitää ostaa sitä, mikä itsestä tuntuu silmää miellyttävälle. Jos haluaa Nukkumatin olohuoneeseen, niin mikä estää sitä sinne laittamasta ihan samalla tavalla kuin lastenhuoneeseen. Omaa sydäntä kannattaa kuunnella ja tehdä niin. Itsehän kodissaan asuu eikä sitä sisusteta naapureita varten. Omassa kodissaan pitää viihtyä. Se on vähän sama asia, että jos vihreä olisi muotia, niin ei kannattaisi maalata seiniä vihreiksi, jos ei tykkää kyseisestä väristä.:)

  Ihanaa raikasta pakkasperjantaita sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muodin mukana ei tietenkään pidä mennä ellei se tunnu itsestä oikealta. Ei ole mitään järkeä hankkia esimerkiksi juuri Tuplakuplaa, koska se on "in". Minä kuitenkin siitä tykkään ja mielelläni huolisin sellaisen kotiini. Toki muutkin Aarnion tuotteet ovat kivoja, mutta en esimerkiksi lähtisi hankkimaan niitä kevyin perustein.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Mä huomasin eilen sen myös. Nyt kun olisi varaa, niin...!!!

   Poista
 3. Meiltä löytyy olohuoneesta Tuplakupla koko M. Se on hankittu hieman ennen kuin ko. valaisimesta (minun mielestä) turhankin trendikäs. Tykkään siitä itse todella paljon, tosin meillä se on sijoitettu aivan liian korkealle, lipaston päälle. Kunhan lapset kasvavat ja saadaan suurempi olohuone, pääsee Tuplakuplakin alemmaksi, ehkä jopa lattialle.

  Hankintalistalla on ainakin Swan, mustana pojan huoneseen. No kunhan nyt ensin saadaan lapsille ne omat huoneet. Neidillehän kävisi sitten valkoinen Swan tai ehkäpä Nukkumatti... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Swan on kieltämättä tosi kaunis ja linjakas. En panisi lainkaan pahakseni, jos sekin joskus kotoani löytyisi. Tosiaan ensimmäisenä haaveissani kuitenkin on Tuplis. Ensin ajattelin, että S-kokoinen olisi mulle sopiva, mutta alan kallistua M-kokoon. Sen voisi sitten halutessaan laittaa lattialle. Eikä mua haittaa yhtään, että Tuplis on "turhankin trendikäs". Näin se menee, että kun tuote ei ole "itsetehty ja uniikki", niin monilla ihmisillä on mahdollisuus sellainen hankkia. Ja kun ihmiset esittelevät tavaroitaan, niin muutkin kiinnostuvat. Pääasia, että itse tykkää. Siihen yleisyyteen ei kannata mun mielestä niin keskittyä. Pitää tehdä ite, jos haluaa olla omaperäinen. ;)

   Poista
 4. Meillä on pari vuotta ollut Pinja valaisemassa iltojamme! Olemme hyvin tyytyväisiä valintaamme:) Keittiön ruokapöydän yläpuolella on aitoa kristallia sulassa sovussa tämän muovisen kanssa. Aarnion faneja ollaan:)

  VastaaPoista
 5. Pinja onkin aika mielenkiintoisen näköinen ilmestys. :)

  VastaaPoista

Blogini on muuttanut!

Uusi osoitteeni on http://whiteandfresh.casablogit.fi

Tervetuloa seuraamaan ja kommentoimaan! <3

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...