30. heinäkuuta 2011

Jauhokoisa

"Jauhokoisa (Ephestia kuehniella, syn. Anagasta kuehniella) on koisien heimoon kuuluva pikkuperhonen. Se on yleinen viljatuotteita turmeleva tuhohyönteinen." (lähde: Wikipedia)

Näitä on nyt sitten todistetusti mun keittiössä. Siis ällötyksen ällötys, kun asia viime yönä mulle valkeni. Keittiöni katossa on jo pidempään ollut hyttysen/yöperhosen/koiperhosen näköisiä lentelijöitä, joita kissa on ihan into piukeena yrittänyt metsästää. Ötököiden olemassaolo on myös pidempään jo pohdituttanut, mutta en ole sen erikoisemmin reagoinut. Kunnes sitten viime yönä makean himon iskiessä lähdin etsimään kaapista pähkinöitä. Siellä sitten oli hasselpähkinöitä sisällään pitävässä minigrip-pussissa useita perhosia. Voi kääk, mikä ällötys ja ja hämmennys iski. Sitten vaan googlettamaan, josko ötököiden laji selviäisi.

Jauhokoisa (laitoin pienen kuvan vain, koska on niin ällöttävä)
Ensiapuna sumutin kaappiin Baygonia ja menin nukkumaan. Tänään otan jätesäkin ja viskon kaapista kaiken pois ja toivon, ettei mun tarvitse törmätä enää eläviin koisiin. Eli tavarat roskiin, mahdollisesti imurointi sekä lopuksi kunnon puhdistus hyllyille ja tarvittaessa vielä uusi myrkytys. Ovat kuulema todella vaikeita torjuttavia nämä inhotukset, koska voivat lisääntyä jossain katon ja kaapiston välissäkin. Katosta olen muutaman toukan löytänyt ja tosiaan ihmetellyt, mistä ne tulee ja mitä ne ovat. Toukkia kun on ollut näkyvillä hyvin harvoin ja aina yksi kerrallaan. Näin ollen edes hälytyskellot eivät ole kunnolla soineet.

Kuivatarvikkeiden säilytykseen suositellaan ilmatiiviitä kannellisia purkkeja ja niitä pitäisikin nyt alkaa jostain etsimään. Niiden pitäisi olla tiiviyden lisäksi myös kivan näkösiä ja sopivia uuteen sisustukseeni. Ostin taannoin Ikeasta pienen huurrelasisen Droppar-sarjaan kuuluvan purkin ja ne olisi nättejä kyllä, mutta en kannen tiiviydestä ole varma. Miten tiivis sen kannen pitää olla, että sinne ei pääse mitään munia laskemaan?! No, pariin viikkoon en kuitenkaan aio kyseisessä kaapissa kuivatarvikkeita säilyttää, vaan pelaan varman päälle ja varmistan että sinne ei kehittymässä olevatkaan koisat pääse pesiytymään.

Mutta ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin tässä katastrofissa: olen miettinyt muutenkin kaappien kunnollista raivaamista ja nyt se on pakosti edessä ja vieläpä hyvin nopealla aikataululla. :)

2 kommenttia:

  1. Moikka,

    no hyi olkoon.... :( muistan itsekin vuonna nakki kuinka säikähdin maustepusseista löytyneitä sokeritoukkia, siitä tullut trauma häiritsee vieläkin eikä meidän kaapista löydy enää mausteita pusseissa...

    Casa Stockmann sarjan lasisen näköiset muovipurkit ovat täysin ilmatiiviitä. Suosittelen. Löytyy verkkokaupan sivuilta!

    VastaaPoista

Blogini on muuttanut!

Uusi osoitteeni on http://whiteandfresh.casablogit.fi

Tervetuloa seuraamaan ja kommentoimaan! <3

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...